O carte dedicată bălăbăneștenilor știuți și neștiuți

După cum știți pe 5 decembrie se împlinesc 550 de ani de la prima atestare documentară a localității Bălăbănești. O cifră frumoasă și onorantă dacă ne gândim că Bucureștiul a împlinit și sărbătorit anul acesta 551 de ani.

Cu ocazia acestei frumoase aniversări, începând cu data de 17 noiembrie 2010, în comuna noastră vor avea loc o suită de manifestări, coordonate de Primăria Bălăbănești și d-l profesor de istorie Pământ Neculai, de natură să marcheze această dată importantă din calendarul de existență al comunei.

Printre acțiunile care vor avea loc cu această ocazie va fi și lansarea primei monografii a satului – Bălăbănești, un sat de răzăși – lucrare ce trece în revistă pe parcursul a VIII capitole aspecte privind cadrul natural al zonei, evoluția și demografia satului, școala și activitățile culturale, personalități, etc .

Lucrarea se află într-un stadiu avansat, data predării către cititor pe care autorii o au în vedere fiind Duminică 5 Decembrie 2010, ziua când, la Bîrlad, acum mai bine de jumătate de mileniu Ștefan cel Mare judeca pricina lui pan Ivașco cu Toma Dumitrescul și Coste Turbure privind satele anume Săseşti, pe Bârlad, şi pentru satul Româneşti, unde a fost Roman, pe Jeravăţ, amândouă părţile.

Înainte de lansare, am dori ca cei interesați de această carte să cunoască câteva detalii tehnice și de conținut despre realizarea acestui proiect. Monografia va conține aproximativ 400 de pagini din care 40 de grafică și imagini ce sunt încă în stadiul de prelucrate la tipografia Evrika din Galați. Volumul va apare în format A5, coperțile cărții fiind desenate și realizate în Canada(Ottawa) de fotograful și designerul Lori Barron.

Coperta – față ilustrează în imagini simbol înșirate pe o peliculă de film, opt cadre ce trec în revistă momente importante din istoria și viața social-culturală a comunei.

Primul punct de reper este documentul de la 1460, uricul ce consfințește de ani buni data de naștere a comunei. Acest moment este urmat de un alt cadru, romantic îi spunem noi, ce simbolizează continuitatea existenței micilor comunități pe dealurile Tutovei. Urmează o perioadă dificilă caracterizată de invaziile cetelor de tătari, cu efecte catastrofale asupra micuțelor așezări înșirate de-a lungul Jeravățului – unele dispar, altele își continuă existența retrăgându-se în codrii întunecați din împrejurimi. Cadrul numărul patru este dedicat participării consătenilor noștri la celor două conflagrații mondiale, evenimente la care zeci de eroi ai satelor comunei au luptat la Mărășești, Mărăști, Oituz, oprind invazia germană sub îndemnul Pe aici nu se trece! al generalului Averescu sau au trecut Prutul, urmând cu credință și respect ordinul mareșalul Antonescu Ostași, va ordon treceți Prutul!, eliberându-și frații din ghearele bolșevismului rus. Următoarea secvență din film reliefează ortodoxismul și legăturile noastre cu Divinitatea. Am dorit să amintim celor ce vor deține această carte faptul că aici la Bălăbănești(Zimbru) s-a născut la 1560 Sf. Rafail, că tot aici, la noi în sat și-n împrejurimi, de-a lungul timpului au existat și există încă schituri, mănăstiri, biserici, troițe ce însoțesc trecătorul la fiecare pas, amintindu-i tăcut de existența vremelnică a ființei umane, de sacrificiul și învățăturile Mântuitorului. Cadrul următorul este dedicat tinerilor, voluntarilor și celor plini de curaj și voință. Plecați în expediții temerare unii dintre ei s-au întors acasă cu cunoștințe, idei, experiență contribuind la dezvoltarea satului, ceilalți s-au instalat pe meleaguri străine aducând prin muncă, talent și dăruire, faimă și prestigiu micuței dar inimoasei localități din care se trag. Penultimul cadru este dedicat tuturor celor care s-au sacrificat pentru binele țării, pentru adevăr, pentru dreptate. Nu le putem ignora dăruirea și curajul de care au dat dovadă, nu putem uita sângele vărsat pe câmpurile de luptă, nu putem să nu înțelegem durerea celor care au suferit în inchisorile comuniste, nu avem dreptul să-i ștergem din memoria noastră pe veteranii întorși acasă plini de glorie și răni. Ultima secvență din film este dedicată adevăraților stăpâni ai pământului – bunicilor și mătușelor, tinerilor și părinților care au mânuit ani de-a rândul, de dimineața până seara târziu, plugul, sapa, coasa, furca lasând în urmă grădini de porumb, vii, livezi și lanuri de grâu pline de rod și prospețime. Nici animalele de curte ale truditorului ogorului nu au fost uitate. Ele fiind reprezentate de un țap singuratic ce apare la baza coperții, în partea stângă.

Imaginea centrală de pe copertă prezintă o moară de vânt ce amintește de existența pasageră a acestor obiective în comună. Ultima moara, cea a lui Iordache Maxim, a fost transportată pe timpul comunismului de autorități la Galați, fiind remontată în parcul CFR. Era încă în stare funcțională când a fost reamplasată. Moara a existat în parc o perioadă bună de timp până într-o zi când niște băieți ”deștepți”, din vecinătate, i-au dat foc. Cea de-a doua moară, a lui Iancu Maxim s-a deteriorat, fiind apoi dezmembrată.

Sublima prefața a monografiei a fost scrisă de dr. Daniela Gîfu. Alăturat cităm un fragment din gândurile și trăirile autoarei cu referire la satul nostru – Fiecare purtăm întipărite adânc în inimă un Humulești, o „Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul”, Biblia nepieritoarelor amintiri, pe care o răsfoim din ce în ce mai des, odată cu trecerea anilor biologici, când nevoia petrecerii alături de cei dragi, peste care s-a așternut povara timpului, ne înnobilează existențele. Un asemenea loc de miraculoasă deșteptare și înălțătoare sărbătoare lăuntrică îl reprezintă și comuna Bălăbănești, devenit leagănul copilăriei atâtor personalități între care amintim pe cunoscutul om politic Gheorghe Tașcă, ministrul în guvernul român, prezidat de istoricul și savantul martir Nicolae Iorga.

Lucrarea conține o cantitate bogată de date tehnice, mărturii, analize, liste ce au fost colectate de cei trei autori pe parcursul unei lungi perioade de căutări. Ca o precizare, majoritatea datele și evenimentele prezentate sunt susținute de două, trei surse de confirmare, excepție făcând unele fenomene și evenimente ce s-au petrecut cu foarte mult timp înainte, care nu au avut martori oculari, dar care prezintă interes din punct de vedere științific.

Notă. Autorii monografiei Bălăbănești, un sat de răzăși nu doresc să obțină nici un profit financiar de pe urma acestui proiect. În primă fază, numărul de volume tipărite va fi de minimum 200 de exemplare. Sponsorii apariției acestei lucrări sunt Primăria Bălăbănești, respectiv cotidianul electronic Xpress Bălăbănești. Cartea va fi oferită de Primărie gratuit ca premii sau se va distribui la un preț apropiat de cel al costului tipăririi, fondurile rezultate urmând a fi folosite la construcția unei mori de vânt în comună. Întregul proces va fi transparent urmând a se publica exact suma adunată pentru demararea acestui proiect.

Pentru a accesa broșura de prezentare a monografiei comunei Bălăbănești – apăsați aici.

6 Responses to “O carte dedicată bălăbăneștenilor știuți și neștiuți”


  1. 1 nelutiu October 6, 2010 at 5:13 pm

    Felicitari domnului profesor Neculai Pamant si a intregului colectiv de cadre didactice si nu numai, care au lucrat la adunarea si scoaterea la lumina a acestui minunat material istoric, despre aceste meleaguri si oamenii minunati care au trecut pe acolo, in aceasta istorie zbuciumata a poporului roman!

  2. 2 viking October 29, 2010 at 3:49 pm

    dupa cate beneficii a facut parintele pentru biserica noastra la festivitatea de la sxcoala nu a mai fost apreciat practic a fost ignorat de oficialitatile comunei . merita dupa opinia mai multor cetatenii sa fie macar moral rasplatit dupa cate a facut pentru locasul nostru de cult. o pata rusine

  3. 3 Dan Vasilache November 24, 2010 at 7:07 am

    Stimate domnule Profesor Pământ,

    Vă felicit pentru Monografia Bălăbăneștilor, și deasemeni și pe coautori, și aștept cu nerăbdare să-mi trimiteți exemplarul promis.

    Presupun că ați menționat și satul alăturat, Bursucii pe Jăravăț, provenit din Românești după invaziile tătărești din 1711 și 1717 și menționat în documente înainte de 1742, cum arată pe larg George Felix Tașcă, pe care amândoi îl stimăm, în monumentalul său manuscris ”Răzeșii de Bălăbănești”, lucrare de care dispun prin amabilitatea dvs.

    Ca unul ce mă trag din alăturații Odaia Bursucani, știu că istoria satelor Românești, Bursucii și Odaia Bursucani sunt legate încă de la sfârșitul secolului XVIII, iar strămoșii mei – răzeșii Coste și Sandu Bursuc din Bursucii pe Jăravăț, apar în documente pe la 1840.

    Urmând exemplul dvs, domnule Profesor, intenționez să aduc unele Contribuții documentar-istorice la istoria satului Odaia Bursucani, contribuții ce vor putea sta la baza unei viitoare monografii a satului.

    Cu stimă și urări de bine,

    dr. ing. Dan Vasilache
    24 noiembrie 2010

  4. 4 viking November 27, 2010 at 9:12 am

    au mancat bogatii satului costica hluj si altii care si au adus toata familia macar sa binecuvantat bucatele rusine sa le fie

  5. 5 Victor Tasca January 1, 2011 at 9:12 pm

    Doresc prin prezentul mesaj sa urez profesorului Neculai Pamant un an nou 2011 cu fericire si noroc, sanatate si veselie. L-am vizitat la Balabanesti in septembrie 2010 si m-a impresionat demnitatea si nivelul lui ridicat de cunostiinte, m-a impresionat vointa lui de a face sa fie tiparita monografia satului. Spre sa poata continua activitatea lui inca multi, multi ani.
    Nu am adresa lui pe internet, daca va citi acest mesaj ii urez din inima: La multi ani!
    Victor Tasca

  6. 6 nelutiu January 4, 2011 at 12:55 pm

    @viking. Imiplace cum ii taxezi pe gurmanzi comunisti!


Leave a comment




Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031