Prădat în iarnă de indivizi fără educație, abandonat de majoritatea intelectualilor comunei instituția cu zăbrele la uși și gratii la ferestre (așa au ajuns unitațile educative din comună) a intrat subit în atenția autorităților locale. Și-au adus aminte de clădire în an preelectoral. Mai marii comunei au hotărât că ar fi timpul să-i schimbe varul, ferestrele și scaunele! Un lucru bun, dar nu esențial! Atunci de ce-ar mai fi nevoie?! Câteva necesități urgente aș spune eu.
În primul rând de o persoană cinstită cu dragoste pentru carte și cultură care să-i dea un rost – nu de una din Primărie, aruncată acolo de formă, ci una persoană cu conținut, prestanță și viziune. Una persoană care-și câștigă dreptul de a reprezenta cultura în comună prin concurs, cu referințe indubitabile și un portofoliu de invidiat. Dacă asemenea ființe sunt rare prin zonă, atunci căutați una tânără cu bun simț, dorință de afirmare și mentalitate de invingător. Un om pentru cultură, care să-nțeleagă rolul acestei instituții – să fie conștient de faptul că scena Căminului Cultural trebuie să aparțină oamenilor de litere, elevilor, artiștilor de valoare etc. și scaunele să fie populate de indivizi avizi de frumos și cunoaștere.
Un alt lucru esențial de care are nevoie această instituție este activitatea de voluntariat. Fonduri nu avem prin urmare munca și implicarea voluntarilor este esențială. Și aici este necesară o preselecție căci instituția ce purta odată numele cunoscutului istoric Mihail Kogălniceanu(fost prim-ministru al României, urmaș al răzeșilor de pe Kogălnic) nu are nevoie de ciorditori de mobile, spărgători de semințe sau de golănași cu fițe de prost gust.
Pentru al readuce la viață, o altă necesitate stringentă a acestui obiectiv este susținerea activităților culturale în comună, susținere ce ar trebui să vină în primul rând din partea autorităților locale, a profesorilor și a bălăbăneștenilor, apoi din partea oamenilor de cultură cu rădăcini în comună și a agenților economici(sponsorizați și cultura, nu numai consumul de țigări și alcool).
Notă. Dacă tot v-ați apucat de renovare sper ca la sfârșitul lucrărilor toaletele să fie funcționabile, să arate impecabil iar clădirea să fie dotată cu sistem de ventilație și încălzire. Dacă vă mai rămân fonduri nu uitați de biblioteca din incinta instituției, poate reușiți să-i instalați măcar pe ultima sută de metri, o placă – Biblioteca fără nume și program.
Autor: Florin Munteanu
Laudabila initiativa primariei de a renova caminul cultural dar daca nu este folosit si este numai pe post de muzeu sau cand vin alegerile folosit in scop electoral . Atunci sunt adunatii cetatenii comunei cu mic cu mare si fiecare partid ne prezinta platformele lor politice sau bine zis minciunile lor.Practic populatia a scazut au mai ramas batranii in sat restul au plecat in lume ca nu ai nici un viitor in sat . Locuri de munca nu prea sunt si decat sa muncestii ogorul si toamna cand tragi linia realizezii ca mai mult ai investit si produsele tle nu au nici o valoare te lasi pagubas.
Tot aud munca de voluntariat imi aduce aminte de comunism cand faceai cu drag dar aveai un loc de munca cu care iti asigurai existenta dar acum tu esti sarac lipit si sa mai muncestii si fara sa fii platit.Taranii care au mai ramas muncesc pe brancii pentru a isi asigura existenta unii nu toti ca altii sunt specializatii sa recolteze toamna din lanurile de porumb fara sa munceasca.
Oare cine vine sa faca inagurarea lucrarii poate ministrul culturii !
Tot respectu pentru primarie ca s-a gandit sa renoveze caminul cultural.Poate la inaugurare ,se gandeste domnul primar si gaseste o solutie sa fie un spectacol pe cinste.vedeti si cand se intampla un lucru bun,se gaseste cineva,ca de pilda acesta minte luminata cum este Florin Munteanu,”solutia noastra salvatoare”sa carcotesca.Sa fie caminul terminat si sa lipsesca grupuri sanitare moderne,cu pisoare,bideuri,uscatoare de maini….Si daca prin absurd ar exista,tot nu ar fi bine.Ce nu-ti convine in privinta d-nei Vargolici?Facultate?da e mai bun unul cu Spiru Haret,care nu stie sa scrie?Macar doamna,a lucrat o viata…
Erata:respectul
Domnule Florin,stii cum se numeste omul cu idei multe?
Ai batut coclaurile si ai umblat cu cerutul de aiurea prin lume si acuma vii si totul iti pute ‘n tara ta.Nu stiu ce sentiment te pastorese cand debitezi asemenea aiureli,dar izul este RAUTATEA!Fa un exercitiul de imaginatie si gandeste ,daca ai primarul comunei pentru un an de zile.Ce ai face?Iti spun eu ,nu esti in stare de nimic.Ai pierdut putin busola.Ti-am mai spus si-ti repet,nu esti cetatean al comunei si nu esti in masura sa faci aprecieri,ca nu ai contribuit cu nimic la dezvoltarea comunei.Mare autor de carti de joc.
A venit vara cea torida iar toata comunitatea este data peste cap din cauza lipsei apei potabile se pare ca cei care au facut proiectul nu au gasit apa suficienta care sa ajunga comunei.Dar din pacate o parte din apa este folosita pentru erbicidat de cele doua firme agricole din comuna iar taranii cand vin seara trebuie sa colinde satul dupa apa.
Cu viata noastra asa de zbucimata practic de supravetuire nu ne mai arde de cultura sau de distractie. Se spune ca vesnicia sa nascut la sat dar acum practic au devenit si taraniii asa de pesimistii si nu mai au incredere in nimenii .
Din pacate am devenit ultimiii mohicanii cred ca acum vor sa distruga aseasta tara ce nu au reusit popoarele migratoare sau turcii au reusit contemporanii nostrii sa ne lichideze ca natie
Multi il considerau pe Vadim Tudor un extremist dar se pare ca a avut dreptate in legatura cu sovinistii unguriii .Cred ca a ramas singurul patriot care ia atitudine impotriva dictaturii din Romania
Tot respectul pentru doamna Vargolici de cand sa implicat in privinta caminului cultural a reusit sa il readuca la viata.Da ca va fi sprijinita in continuare de comunitatea locala poate va redeschide si biblioteca si o sala de lectura unde sa fie atrasii copii in special pentru lectura .Inca o data multumirii doamnei si mult succes se vede ca a depus mult efort si pasiune in tot ceea ce face .