Unde pot să-mi câştig existenţa cinstit?

Am fi dorit să vă îndrumăm să găsiţi un loc de muncă. Din nefericire, în comună nu am identificat nici o unitate de producţie funcţională, nici un angajator serios care să ofere perpective reale bălăbăneştenilor.

Odată localnicii aveau opţiuni! Exista(u) o fabrică de prelucrare a strugurilor şi fructelor(MAT), o staţie de preparare a asfaltului, câteva unităţi agricole (pepinieră, două-trei ferme bine structurate), un atelier mecanic, un parc de utilaje agricole, două brutării, sute de hectare de vii, livezi, clădiri în diferite stadii de execuţie, etc. Sistemul nu era unul fericit căci era centralizat şi lipsit de performanţă însă omul avea un loc de muncă, respectiv un venit care să-i poată acoperi cheltuielile.

Au trecut douăzeci de ani. Prin unităţile menţionate mai sus bate vântul. La unele au dispărut până şi gardurile, altele au fost “privatizate” pe hârtie – totul este în paragină. Cu excepţia unei unităţi de prelucrare a cerealelor şi o staţie de benzinarie ce au funcţionat o perioadă de timp relativ scurtă(investiţie privată) nu am construit  nimic.  Efectul dispariţiei acestor locuri de muncă este catastrofal  pentru comunitate. Cei în putere, cu spirit de iniţiativă au părăsit Bălăbăneştiul alegând marile aglomerări urbane.  Mare parte din tinerii rămaşi îşi îneacă neputinţa în birturi, resemnându-se. Ici şi colo încercări timide ale intreprinzătorilor privaţi dau totuşi o nuanţă de viaţă comunei. Investitorii serioşi ne-au ocolit! Oare de ce?

Autor: Florin Munteanu

1 Response to “Unde pot să-mi câştig existenţa cinstit?”


  1. 1 TyCkuS July 19, 2010 at 11:35 am

    Bun articol si foarte bine punctat,,Investitorii serioşi ne-au ocolit! Oare de ce?“ cred ca raspunsul se afla chiar in randurile urmatoare ,,Cei în putere, cu spirit de iniţiativă au părăsit Bălăbăneştiul alegând marile aglomerări urbane.“ daca acei oameni ar fi intretinut macar acea fabrica si acele ferme, acum, dupa 20 de ani poate nu ne mai aflam in starea actuala in care majoritatea tinerilor din ziua de azi (ma includ) au fost ,,fortati sa gaseasca o alternativa“ si anume: mai mult de 40 % cred ca au pasit peste hotarul romaniei dupa un loc de munca iar restul care si cum au reusit sa gaseasca ceva de munca prin largul tarii departe de locul natal. Sa ne gandim acum daca ar fi fost ceva de munca stabil in zona noastra doar cei cu ,,dor de duca“ ne-ar fi lipsit si asta nu ar fi contat foarte mult.Cu parere de rau cred ca rezolvarea aceste probleme cu care ne confruntam pare sa fie departe. Daca ma putem fi optimisti cum sunt cei de la Petrom am putea zice ca ,, Romania va creste prin bun simt si responasabilitate“


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
July 2010
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggers like this: