Un ministru pe placul companiei americane Monsanto

În anul 2005, într-o cablograma trimisă de Ambasada Statelor Unite de la București către Casa Albă, se menționează, cităm: „Valeriu Tabară este unul dintre cei mai sinceri și influenți susținători ai organismelor modificate genetic”(sursa – Wikileaks), iar „obiectivul ambasadei este să ajute România să intre în UE cu o industrie biotehnologică puternic dezvoltată, precum și cu o populație educată care să înțeleagă meritele biotehnologiei. Abandonând diplomația, frazele de mai sus ar putea fi interpretate asfel – susținătorul nostru care dorește și poate influența politic introducerea O.M.G.–urilor în Europa, prin România, este ministrul agriculturii Valeriu Tabără. Ne putem realiza acest obiectiv „ajutând” industria biotehnologică din România și poporul român, populație ce poate fi ușor manipulată(„educată”).

Ce drăguțe sunt companiile americane cu noi?! Imediat își face bază de semințe Monsanto la noi, punând încă un steguleț pe harta lumii. Vă vine să credeți! Ne oferă educație în domeniul biotehnologiei gratis (!!!), așa cum ne-au ajutat și la construcția autostrăzii! Vin să ne mai parcheze și niște F-16 lângă miguri! Vin și la Craiova, cu superproducția Ford! Vin, dar niciodată nu vin gratis!

Într-un interviu acordat pe 7 aprilie 2011 site-ului ziare.com cercetătorul Valeriu Tabără ne lămurește pe deplin cum stăm cu experimentele privind organismele modificate genetic la noi în țară, cităm: „Deocamdată s-au făcut niște experimente pe un prun și se mai lucrează la struguri, în special cei de masă (…)”.

Tot actualul ministru al agriculturii ne informează, citez: „România pierde anual aproape un miliard de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, potențialul de producție la nivel național fiind de circa doua milioane de tone”(sursa Mediafax). Doar cantitatea și miliardul de euro sunt importante pentru d-l ministru Tabără, „fost director de proiecte de cercetare cu CNCSIV, unitatea de management a Băncii Mondiale, firma MONSANTO” (conf. C.V.–ului domniei sale). Sănătatea populației, poluarea mediului înconjurător, monopolul companiilor producătoare de semințe, eliminarea concurenței prin șantaj, mită și răzbunări, diminuarea calității produselor etc. – riscuri, costuri și de cele mai multe ori certitudini trăite de fermierii din întreaga lume (în special de cei americani), acolo unde legea a permis cultivarea O.M.G.–urilor, sunt factori despre care domnia sa nu suflă nici o vorbă. De fapt nu producția este marea problemă a agriculturii românești ci lipsa utilajelor performante pentru micii fermieri pentru a-și lucra terenurile, lipsa unei strategii de atragere de personal în acest domeniu, lipsa pieselor de schimb pentru parcul de tractoare U.T.B. încă existent în țară – companie falimentată de mafia locală cu sprijin extern, importul masiv de produse agricole din alte țări, lipsa unor subvenții echitabile, restrângerea sau eliminare comerțului direct producător – cumpărător etc. Acestea sunt unele din marile probleme ale agriculturii noastre. Stă pământul nemuncit și noi vrem O.M.G.–uri ?!! Aceleași opinii le regăsim și-n protestul a zeci de organizații non-guvernamentale din România precum și a partidelor ecologiste, cităm: „Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără nu vine cu soluţii de încurajare a agriculturii locale, tradiţionale, ci ne propune transformarea agriculturii într-o industrie agricolă bazată pe O.M.G.–uri, sub controlul marilor corporaţii în domeniu, Monsanto şi Pioneer” (secretarul general al Partidului Verde, Silviu Dumitru, nemulţumit de decizia Ministrului Agriculturii, care doreşte să producă în România soia şi porumb modificate genetic).

La nivel mondial, Mexic, Brazilia, S.U.A., Canada, țări din Africa etc. – peste tot unde marile corporații au pătruns, fermierii care nu li s-au alăturat au sărăcit sau pur și simplu au fost falimentați. Plantațiile le-au fost distruse sau ocupate și au ajuns pe drumuri. Mai mult, în multe cazuri sute de fermieri au fost șicanați, târâți prin tribunale și umiliți de avocații acestor corporații. D-l ministru Tabără știe acest lucru căci sunt zeci de documente, mărturii ale unor oameni de bună credință – fermieri, profesori și cercetători cu cărți de vizită impunătoare cărora le-a fost distrusă cariera. Țări ca Austria, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Bulgaria, Ungaria etc. au spus nu O.M.G.–urilor. Spre rușinea lor, politicienii noștri – într-o majoritate covârșitoare – au spus da! Iată mai jos cum au votat cei cărora nu le pasă de noi:

„Propunere legislativă privind interzicerea cultivării organismelor modificate genetic şi etichetarea unor categorii de produse” 24-11-2010 12:50

Prezenţi: 105; Pentru: 98; Împotrivă: 7; Abţineri: 0; Nu au votat: 0

Lista rușinii:(1) PD-L 40 (pentru), 1(împotrivă); (2) PSD+PC 28(toți pentru); (3) PNL 10(pentru), 6(împotrivă); (4) UDMR 7(toți pentru) și grupul INDEP. 13(toți pentru).

Au votat împotrivă: Mircea Diaconu, Frâncu Emilian, Luca Raymond, Boitan Minerva, Puiu Hașotti, Nicoară Marius -Petre toți de la P.N.L. și senatorul Urban Iulian de la P.D.-L.(sursă: http://webapp.senat.ro/)

Autor: Florin Munteanu

2 Responses to “Un ministru pe placul companiei americane Monsanto”


  1. 1 I.B April 18, 2011 at 11:57 am

    cu tristete ,va dau dreptate…arma ancestrala a romanului..in asemenea situatii?…adica atunci cand se afla intre ciocan si nicovala este aceea de “a o face pe a prostului”.Din pacate nu cred ca avem specialisti cum ar trebui nici in politica ,nici in societatea civila…

  2. 2 soiuz 14 April 22, 2011 at 6:17 pm

    de fapt noi suntem ca vremea cand cu rusii cand cu americaniii totii vor numai sa profite de pe urma noastra .


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
April 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d bloggers like this: