Cartea unui „sat de răzăşi”

* Comună cu drapel propriu, stemă şi monografie *

Adusă, nu uşor, până la stadiul de carte pe care astăzi se scriu autografe, „Monografie. Bălăbăneşti, un sat de răzăşi” e o însumare de lumini greu de dimensionat, extracţii din vechimea acestei aşezări moldave, ştiinţă, informaţii.

Apărută în Galaţi, la Editura Zigotti, la sfârşitul anului trecut. Lucrare de 330 de pagini! Autorii ei, în ordinea de pe copertă: Neculai Pământ, Delia-Elena Guţă (Pământ) şi Florin Munteanu.

Cel care, cum spun românii, s-a înhămat cel dintâi la o astfel de muncă dificilă, domnul Neculai Pământ – originar din Lieşti, profesor de istorie-geografie, cu un „Dicţionar de geografie” înscris în fişa sa de om de condei.

A „ars” pentru monografia Bălăbăneştilor 38 de ani. Fiica sa, Delia Guţă, ca specialistă în topografie şi cadastru, s-a ocupat de hărţi. Cel de-al treilea coautor, Florin Munteanu, inginer stabilit în Canada, a contribuit cu date referitoare la biserici.

Monografia este pe măsura stemei Bălăbăneştilor, comună care dispune şi de drapel propriu – îl puteţi vedea, reprodus, la pagina 188. Virtuoz al faptului istoric, profesorul Pământ pune la temelia cărţii sale documentul.

Prudenţa în raportarea la domnitorul Ştefan cel Mare, lăudabilă: scuteşte cartea de căderile în păcatul pe care alţi autori de monografii – grăbiţi – nu l-au putut evita. Considerându-se, şi pe bună dreptate, ca fiind sigură, „Carte de judecată de la Ştefan cel Mare” (5 decembrie 1460, Bârlad), deschide în chip convingător edificiul cărturăresc în discuţie.

Semnificativă este vechea denumire a aşezării – Româneşti, susţinută cu argumentaţia unei legende prezentate în patru variante. Acestea, prin elementele de situare geografică, precizarea numelor unor stăpâni de moşii, menţionarea prezenţei perturbatoare a tătarilor se întâlnesc în punctul fix Bălăbăneştiul de demult. N-au fost uitate – ca să vedeţi cât de departe s-a mers! – nici măcar roua, chiciura şi ponderea brumei. Toponimie locală.

Personalităţi, atâtea câte au încăput în arcul început cu Sf. Rafail, prăznuit pe 21 iulie, şi Ştefan Procopiu, savant, fost în două rânduri membru în comisia pentru recomandări la Premiul Nobel şi continuat cu poetul Ion Zimbru, fiu al acestor locuri. Economie (şi nu cu linguriţa!), pomenirea eroilor, un glosar ce începe cu acţiunea managerială şi se termină cu zonă rezidenţială. Mai pe scurt, o monografie valoroasă. Vă îndemn să o citiţi!

Comentariu foto: Profesorul Neculai Pământ în “laboratorul” din care a ieşit monografia satului de răzăşi Bălăbăneşti

Autor: Ion Trif Pleşa

Astăzi 10 martie 2011 – sursă: „Viața Liberă” Galați

5 Responses to “Cartea unui „sat de răzăşi””


 1. 1 viking March 11, 2011 at 11:06 am

  trebuie sa-i multumim domnului profesor pentru aceasta carte care evoca trecutul comunei balabanesti si lasa urmasilor nostri care sa ne aminteasca de trecutul acestor pui de razesii de pe plaiurile moldovei.

 2. 2 nelutiu March 12, 2011 at 3:07 pm

  @viking. Cauta-ti timp si mergi la CNSAS de unde vei obtine informatii pe baza de documente reale despre securitate, comunisti, colectivizare, arestarea oamenmilor opozanti sistemului securisto-comunist si alte tampenii de care a avut parte din belsug poporul roman!

 3. 3 viking March 12, 2011 at 5:13 pm

  nu ma intereseaza ca toti care ajung la putere tot o sa fure pentru ei si neamurile lor asa avem in sange acest lucru sa nu uitam ca la noi au domnit domnitorii fanariotii care au impamantenit acest lucru ei peschesurile si acum cu spaga. asa ca poti sa studiezi la cnsas doar pentru istorie. daca monica macovei a colaborat cu securitatea acum nu e cea care tuna si urla in PDL o ipocrita dupa parerea mea o ana paukar in miniatura care acum vrea sa bage spaima in cine!

 4. 4 Neculai March 13, 2011 at 6:08 pm

  Regret ca am intrat in aceasta pagina ca e cenzurata.Ce te-a suparat tov. Pamant,ca am spus ca “opera”este plagiata?Este un adevar,plagiata dupa monografia D-lui Felix Tasca,cu harti copiate integral,nu postate cu sudoarea Deliei,mare absolventa de cadastru,ce mai facultate…

  • 5 Florin March 13, 2011 at 7:03 pm

   Stimate domn,
   Nu putem accepta atacul la persoană. Vă rog să fiți mai explicit în ceea ce privește plagiatul. În ceea ce mă privește am specificat clar sursa de informare acolo unde a fost cazul. Sincer nu cred că interesează pe cineva cum și-a plătit fiica d-lui Pământ studiile. Autorul își rezervă dreptul să scrie ce crede în lucrarea ce-i aparține. Dacă doriți și d-voastră să realizați o „operă”(v-am citat) nimeni nu vă oprește să publicați ce doriți, să vă scrieți memoriile, asumându-vă conținutul. A jigni este ușor a-ți exprima opinia elegant, subliniind adevărul, mai greu! Vă invit să specificați clar cu exemple plagiatul constatat urmând ca cel care a realizat capitolul respectiv să vă răspundă în cât mai scurt timp. Vă mulțumesc.
   Florin Munteanu
   P.S. Acceptăm critica dar să fie obiectivă și la subiect. Referitor la metodele d-lui Pământ de educare vă sugerez ca printr-o scrisoare publică, semnată cu numele real, să vă exprimați opinia. În felul acesta d-voastră vă asumați responsabilitatea celor scrise iar d-l Pământ, dacă dorește, vă poate răspunde detaliat.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggers like this: