Cronică pe răbojul timpului

Bursucani – locul în care s-a născut un Sfânt

Undeva, la „Poarta Cerului”, există un loc care se cheamă Bursucani. Şi cine ştie dacă am fi ajuns vreodată prin acest cătun, de nu am fi auzit – în primăvara anului 2008 – de canonizarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a celor nouă Sfinţi Cuvioşi Români; între aceştia şi Sfântul Rafail de la Agapia Veche, prăznuit pe 21 iulie.

Între puţinele date care se ştiu despre acest „prieten şi casnic” al lui Hristos este că s-a născut în satul Bursucani, pe atunci, „în ţinutul Bârlad”.

Astăzi, satul Bursucani este parte componentă a comunei Bălăbăneşti, judeţul Galaţi, iar acest sat cuprinde şi cătunul Zimbru, o aşezare care altădată era sfinţită de paşii călugărilor.

Ambele toponime – de Bursucani (iniţial i s-a spus Bursuc) şi Zimbru – vin de la bursucii şi zimbrii care convieţuiau în codrii mari şi deşi din apropierea Adamului, reţinem din „Cartea judeţului Covurlui”, semnată la 1891 de Moise N. Pacu.

Ce nu ştiam noi până în 2008

Istoria celor trei aşezări gălăţene se împleteşte cu faptele alese ale unor călugări ce s-au nevoit prin aceste locuri în vremurile de demult, deşi date despre atestarea frumoasei aşezări Bursucani sunt de-abia din anul 1760, potrivit sursei menţionate.

Însă canonizarea Sfântului Rafail de la Agapia, născut la anul 1560, pe pământul satului Bursucani, duce existenţa acestei aşezări cu cel puţin două veacuri mai devreme.

Cuviosul a fost canonizat în anul 2008 şi atunci am aflat că s-a născut la mijlocul celui de-al XVI-lea veac, la Bursucani. Din acel an, localnicii au aflat că pământul în care s-au născut şi au crescut este

sfinţit de paşii unui Sfânt; de atunci, ei privesc cu mai multă încredere către Cer…

În cer, Sfântul Rafail s-a născut la Mănăstirea Agapia Veche şi actul sinodal de canonizare al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ne spune că era cinstit încă din veacul al XVII-lea ca sfânt; că însuşi Sfântul Mitropolit Dosoftei al Moldovei (1624-1693) a căutat Sfintele sale Moaşte spre a le săruta şi a se închina. Cuviosul Rafail de la Agapia Veche este pomenit în Condica Sfântă şi în pomelnicele vechi ale mănăstirii, fiind numit Fericitul Stareţ Rafail.

Biserica din Bursucani – lut „căptuşit” cu piatră

* Pagini de istorie veche *

De trei ani, creştinii din Bursucani – localitate aşezată pe o culme de deal ce urcă înspre cătunul Zimbru – freamătă în rugăciune. În vara anului 2010, după aproximativ doi ani de lucru intens, Arhiereul locului – Înalt Prea Sfinţitul Casian – a resfinţit Biserica din Bursucani.

Apelăm iarăşi la surse şi reţinem că potrivit lui Moise N. Pacu, la sfârşitul veacului al XIX-lea, în cele două localităţi (Bursucani cu 170 de case, iar Zimbru cu 20, împreună numărau 618 suflete, astăzi sunt 620 de suflete) erau două biserici: cea din Bursucani are hramul „Sfinţii Arhangheli” şi este făcută din vălătuci, „căptuşită cu scândură, acoperită cu şindrilă”.

La acea vreme „locaşul era în stare mediocră”. A doua biserică este Schitul Zimbru şi îl are drept Ocrotitor pe Sfântul Mucenic Gheorghe. Ambele datează din anul 1825.

* Pagini de istorie nouă *

În anul 2008, cu binecuvântare arhierească, părintele Cezar Gagiu, paroh în comuna Rădeşti, a demarat un program de restaurare a Bisericii „Sfinţi Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Bursucani; misiune împlinită în vara anului 2010, de părintele paroh Cezar Gagiu.

În 21 iulie, Anul Domnului 2010, chiar de hramul Sfântului Rafail de la Agapia, vechiul locaş din lut a fost restaurat; prin tehnici moderne, pereţii din lut au fost încorporaţi în ciment. Este între puţinele biserici monument care sunt zidite din pământ.

„Premergător resfinţirii, a fost restaurată catapeteasma, despre care se ştie că a fost adusă de la fostul Schit Zimbru, locaş desfiinţat în vremea comuniştilor, ne spunea părintele Cezar Gagiu. Acum slujesc şi la această biserică fără teama că pereţii se vor dărâma; simultan lucrăm încă la ridicarea Schitului Zimbru…”

Chilia Sfântului Rafail din Bursucani

În curtea Bisericii din Bursucani – aşezare aruncată pe o culme de deal – este şi o chilie albă, restaurată şi ea. Astăzi râde în soare, fiind amenajată după tradiţia locului, iar Arhiereul Dunării de Jos a numit-o „Chilia Sfântului Rafail”. Laviţa, soba, masa rotundă sunt pregătite pentru oaspeţii care vin de la drum lung.

În vase de lut, apa limpede de izvor te îmbie să te aşezi puţin şi să stai la sfat cu Sfântul Rafail de la Bursucani. Să-i ceri sfat… Şi să afli că unicul Izvor care nu seacă niciodată este Hristos. Şi apoi să-l întrebi iară pe Sfânt… Cum să faci, cum să te porţi în astă lume plină de ispite, de nevoi, de nedreptăţi?…

Aşezarea Bursucani este astăzi înseninată de viaţa acestui Sfânt Cuvios, mărturie grăitoare a faptului că la Bursucani, Zimbru, Adam, şi nu numai, istoria se împleteşte cu sfinţenia. Prin aceste locuri, Dumnezeu a îndepărtat negura vremii de pe icoane. Încet, încet şi din mintea creştinilor…

Autor:Maria Stanciu / 22 ianuarie 2011

Sursa: Viața Liberă Galați

13 Responses to “Cronică pe răbojul timpului”


 1. 1 nelutiu January 28, 2011 at 7:59 pm

  Pacat pentru neprezentarea unor evenimente regretabile ale comunistilor, unele s-au petrecut pe sub ochii vostri, confiscand averile acestora, iar pe unele maicute(Manastirea Adam!) siluindu-le! Cu ce fel de obraji comunisti veti intampina si postarea asta?

 2. 2 nelutiu January 28, 2011 at 10:35 pm

  Revin cu intrebarea jalnica: De ce l-ati uitat pe NELU MITU?
  Sunteti doar simpli comunisti, codosi si curve, securisti, de ve-ti avea rabdare oare, voi scrie doar poezioare! Daca voi nu ati avut curajul raspunderii, atunci, i-l am eu desteptilor care l-ati bagat pe savantul Procopiu in Oala voastra Bolsevica! Chiar ati tampit, dar in lupta cu Sistemul, nici eu nu-s bine vazut!
  Va dau cateva explicatii despre Basarabia:
  Oda Regelui Mihai

  Sarut-mana Majestate
  Noi suntem supusii tai
  Acum avem libertate?
  Suntem oameni buni si rai

  Tot ce-a fost in tara asta
  De la tancul carea-a supt
  Au simtit cu toti Ciobota
  Marelui partid corupt?

  Din pacate asa este
  Nu mai au nimic de spus
  Eu doresc o reformare,
  Cum ar trebui de Sus

  Dar atunci in patru-sapte
  Stalin v-a ….amenintat
  Cu pistolul pe la spate
  Pana ce ati… abdicat !

  Revenind apoi in tara
  Tot comunisti ati gasit
  V-au intors din cale iara
  Bunicuta ”…cel cinstit”!

  Astazi s-a facut dreptate
  Dar deja e prea tarziu
  Va uram doar sanatate
  Tarii noastre, MareFiu

 3. 3 nelutiu January 28, 2011 at 10:57 pm

  El a murit, e NELU MITU
  Doar impuscat de comunisti
  Dar nu era nici un arbitru
  Dar n-ar vrea sa va vada tristi

  Era un maistru, doar atat
  Turbomecanica se pare
  Familia l-a cam , urat!
  Vom intreba acuma: oare?

  Cu respect rudelor,Nelutiu

  ………………………..

 4. 4 nelutiu January 28, 2011 at 11:12 pm

  El a murit, e NELU MITU
  Doar impuscat de comunisti
  Dar nu era nici un arbitru
  Si n-ar vrea sa va vada tristi

  Era un maistru, doar atat
  Turbomecanica se pare
  Dar la de familie,si-atat!
  Vom intreba acuma: oare?

  De ce acest jeg general
  D-un metru doar si jumatate
  Al Dictatorului …/furnal
  El nu avea un sef de spate?

  …………….nelutiu2011……….

 5. 5 nelutiu January 29, 2011 at 12:16 am

  I-ati cunoscut voi oare se poate
  Pe Cezar Codreanu, Ciocanel?
  Ei au luptat pentru dreptate
  La comunisti n-a fost de fel
  ………………………….

 6. 6 viking February 6, 2011 at 8:07 am

  si regele a supt din trupul acestui popor si nu a urmarit decat sa-si recupereze toata averea la durut in cot de suferinta poporului roman . din contra a dat tezaurul rusilor de ce nu la dus in germania .acum a luat castele si duce un trai pe spatele prostilor sa ne lase in pace.

 7. 7 viking February 6, 2011 at 8:14 am

  avem eroi si in viata care au facut cinste satului nostru si nu sunt apreciatii la noi cand mori esti o zi doua ridicat in slavi dupa care esti uitat. nu avem cultul americanilor care isi pretuiesc eroi mai avem mult pana ii ajungem .si vedeti in alte tari cat sunt apreciata armata si ce facilitati au la noi sunt batjocoriti de insusi seful armatei traian basescu care nu merita sa conduca armata. o pata de rusine pe obrazul armatei care a ajuns din nou pe mana unui dictator celalant facea ceva dar asta a distrus toti a vandut flotya tarii pentru care poporul roman a platit cu varf si indesat chier si jertfa.

 8. 8 ateul February 26, 2011 at 5:07 pm

  noi nu stim sa ne apeciem eroi fie ei in viata fie cazuti la datorie . am vazut ca sunt elogiatii analfabetii care nu stiu nici sa scrie dar sa citeasca iar cei care au dat dovada de curaj sa lupte pentru libertate chiar si azi pe alte meleaguri nici nu a fost amintiti in monografia satului .inca o pata de rusine adevarul ca despre nelu mitu trebuia mai mult.

 9. 9 ateul February 26, 2011 at 5:09 pm

  si regele sa ne lase ca el cred ca el a stiut ca suntem vanduti rusilor . a mai avut curajul sa vina iar in tara tradatorul .

 10. 10 nelutiu March 12, 2011 at 3:16 pm

  @viking. Ti-au spalat de tot creirul la scoala, Regele este cea mai importanta persoana din toate timpurile, el a fost alungat de catre bolsevici in complicitate su securisto-comunistii romani tradatori, doar pentru a introduce comunismul in Romania, deoarece tara comunista cu Rege, nu s-a vazut in Lume!

 11. 11 viking March 12, 2011 at 5:05 pm

  nu prea cred daca tinea cu tara nu lua atata avere si acum a revenit in tara si traieste pe spatele poporului. si atunci taranii erau batjocoritii sa nu uitam rascola de la 1907 si adevarul ca tara a fost vanduta o data de rege la rusi dar cu toate acestea am prosperat in comunism . rusii nu au fost asa de hapsanii cum sunt acum europenii si americanii care ne-au facut sclavi lor suntem sub papucul lor. basescu ne-a vandut americanilor ca altfel nu mai ajungea el presedinte tarii.sa le fie rusine ca ne-au vandut ca pe niste vite nu numai pe noi ci pe toate generatiile care vin

 12. 12 viking March 12, 2011 at 5:19 pm

  avem exemplu in sat pe codreanu gigel care era cu conventia democratica era mare taranist iar acum umbla cu chipul piratului numarul unu din tara pe masina asta ce inseamna ca da dupa cum bate vantul. in alte tari cand pornestii in politica asa ramai toata viata nu te duci de la un partid la altul ca nu te mai voteaza nimenii .

 13. 13 ateul March 12, 2011 at 5:27 pm

  ai nostri tinerii la spiru haret invata./si apoi vin sa ne fericeasca norodul/cu a lor chip de oaie creata/vorbesc pe nas ca saltimbanci se stramba /pana au uitat si propia lor limba.am facut o mica parodie pe poezia lui mihai eminescu care cat de actuala este si azii dar numai ca acum nu mai ajung la paris ca era bine ci la bucuresti la spiru haret unde ies studentii pe banda rulanta. dar vin si iti pun patalama la mana si sun ca au facultate ce ipocritii dar mai rau ajung sa predea in scolii dar ce ca ei sunt pareleli cu scoala abia stiu sa vorbeascadar sa mai predea.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
January 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggers like this: