Bastonul și mingea de oină

Bastonul de oină este utilizat de jucătorii echipei de bătaie la lovirea mingei în timpul jocului și de cei doi căpitani de echipă, la alegerea terenului. Bastonul trebuie să fie confecționat dintr-un lemn de esență tare (fag, frasin etc.) El are forma unui trunchi de con, lung de 90-100 cm, cu diametrul de 5 cm la un capăt și de 3,5 cm la celălat capăt. Pentru copii bastonul va avea o lungime de 75-80 cm, cu diametrui de 4 cm la un capăt și de 2,5 cm la celălalt capăt.

Bastonul trebuie sa fie rotund pe întreaga lungime. Mânerul bastonului de bătaie trebuie să fie prevăzut cu șănțulețe inelare de 2 mm lațime și adâncime, departate unul de altul la 2 cm pe o lungime de circa 20 cm pentru a nu aluneca din mână la bătaia mingei. În scopul asigurării unei prize mai bune se poate înfășura pe mânerul bastonului, pe aceeași lungime, o panglică cauciucată. Bastonul poate fi prevăzut cu opritor, care face parte din lungimea bastonului.

Mingea de oină este sferică, cu diametrul de cca. 8 cm, circumferința de cca. 25 cm și greutatea de cca. 140 gr. Ea este confecționată din piele și se umple cu păr de cal, bovine sau porc, în nici un caz cu rumeguș, cârpe, pietre, nisip sau păr argăsit.

Pentru jocurile dintre copii se folosesc mingi cu diametrul de cca. 7 cm, circumferința de cca. 22 cm, iar greutatea de cca. 100 gr. Mingea trebuie să fie confecționată din 8 bucăți de piele, tăiate în formă de triunghiuri echilaterale curbe și cusute între ele având aceeași culoare.

Fiecare echipă este obligată să prezinte înainte de începerea jocului (la alegerea terenului) un baston de bătaie regulamentar și o minge. Arbitrul va alege mingea cu care se va juca. Fiecare echipă să întrebuințeze la bătaie bastonul propriu.

Bastonul de bătaie și mingea nu se pot schimba în timpul jocului decât dacă arbitrul constată că nu mai pot fi folosite (mingea și bastonul rupt) ori mingea udă (numai la repriza). Unul din arbitri poate lua această măsură și la sesizarea celuilalt arbitru sau a unuia dintre căpitanii de echipă.

Sursă: http://www.oina.ro/

0 Responses to “Bastonul și mingea de oină”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
January 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggers like this: