În comună, au fost odată – o bază sportivă și o echipă!

În mod neorganizat se juca: fotbal, volei, popice, unele probe de atletism (săritura în înălţime şi lungime, aruncarea mingii de oină) sub formă de concurs.

După 1948, după reforma învăţământului, se pune accent pe jocurile de echipă. Echipele comunale de fotbal, volei, handbal, etc., erau bine cotate în zonă. După 1950 ia fiinţă Asociaţia Sportivă „Recolta”, al cărei preşedinte era secretarul cu munca de propagandă a comitetului comunal PCR. Asociaţia trebuia să aibă un cont în care să se adune eventualele sponsorizări. Banii erau necesari pentru plata arbitrajelor. Chiar dacă era o activitate care, teoretic, era gratuită, practic se făceau bani.

Activitatea sportivă se desfăşura şi prin acţiunile din cadrul „Daciada”, un concurs sportiv de masă. Primăria s-a ocupat de baza materială, amenajând terenuri de sport. Fiecare şcoală avea baza sportivă bine organizată. Baza sportiva a comunei Bălăbăneşti se afla în mahalaua Bejenari. Era o bază elegantă şi complexă în care se puteau desfăşura: jocuri de handbal, fotbal, volei sau activităţi de atletism. Baza a fost omologată de CJEFS.

În 1974, echipa de fotbal „Recolta” promovează în campionatul judeţean. A jucat 9 etape după care s-a retras din lipsa fondurilor. Echipele de arbitri trebuiau plătite din două în două săptămâni cu 560 de lei. Deplasarea echipei se făcea cu camionul pus la dispoziţie de CAP Bălăbăneşti. Banii pentru arbitraje au venit de la sindicat (învăţător Olteanu Vasile), Căminul Cultural (prof. Neculai Pămînt), CAP ( Taşcă Aurica). Fotbaliştii nu erau plătiţi, li se dădea uneori câte o masă. Antrenori erau Munteanu Ion şi Nebunelia Ştefan. Se făcea un antrenament pe săptămână. Jocul echipei de seniori trebuia precedat de cel al echipei de juniori.

Printre fotbaliştii echipei de seniori se numărau: Balaban Viorel, Balaban Jenel, Bodea Ion, Burghelea Aristide, Balaban Ştefan, Dragomir Relu, Bidea Gheorghe, Podaşcă Iulian, Butunoi Gavrilă, Paşalău Gelu, Pămînt Neculai, Carp Nicu, Năstăsache Cezar, Dan Popa, etc.

Sursa: fragment din Monografie – Bălăbănești un sat de răzăși

0 Responses to “În comună, au fost odată – o bază sportivă și o echipă!”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
November 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggers like this: