Precizare

Galaţi: 450 de ani de existenţă a comunei Bălăbăneşti

Evenimentul a fost marcat sâmbătă de comunitatea locală prin manifestări culturale şi dezvelirea unei plăci comemorative.

La împlinirea a 450 de ani de la întemeierea satului, conducerea comunei alături de profesorii şcolii din localitate şi mai mulţi oameni de cultură printre care s-a numărat şi poetul Ion Zimbru au organizat o serie de manifestări prin care au marcat evenimentul.

Copii de la şcoala din comuna Bălăbăneşti au recitat poezii şi au pus în scenă mai multe datini ale locului. A urmat o slujbă religioasă iar primarul localităţii, Dorin Codreanu, a dezvelit o placă comemorativă dedicată lui Gheorghe Taşcă. Acesta este întemeietorul şcolii din Bălăbăneşti, donându-şi casa şi terenul în acest scop.

Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de diplome de onoare mai multor locuitori ai satului, precum şi la cinci familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Autor: Corina Misăilă

Duminică 17 octombrie 2010/ http://www.adevarul.ro/locale/galati/

Precizare

Satul Bălăbănești este atestat documentar la 5 decembrie 1460, drept urmare anul acesta se împlinesc 550(și nu 450) de ani de la prima atestare documentară(nu de la întemeierea satului).

Academicianul Gheorghe Tașcă a respectat îndatorirea primită de la părinți, prin testament, de „a ridica  un local de şcoală cu bibliotecă, cu casă de sfat şi de citire.” „Casa cu tot locul ei şi cu livada împrejmuitoare” au fost lăsate moștenire comunității(generațiilor viitoare de școlari) de părinții ilustrului economist, Gheorghe și Maria Tașcă.

echipa XpressBalabanesti

0 Responses to “Precizare”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggers like this: