Monografie şi 12 nunţi de aur, Bălăbăneşti – 550 de ani

* Numele savantului Ştefan Procopiu şi cel al prozatorului Lică Rugină, denumiri pentru câţiva kilometri de drum naţional *

Se prefigurează, pentru Bălăbăneşti, una dintre cele mai ample sărbători organizate în ultima jumătate de secol în această comună, prilejuită, după cum am aflat de la profesorul Neculai Pământ, de împlinirea a 550 de ani de la prima sa atestare documentară.

Pe 16 octombrie, sfidându-se criza economică, se va da întâietate elogierii vechimii aşezării, sublinierii a tot ceea ce a reprezentat de-a lungul vremii valoare de Bălăbăneşti. Ca dominantă şi sursă de emoţii, întâlnire cu fiii satului.

Va fi dezvelită o placă comemorativă dedicată personalităţii lui Gheorghe Taşcă (1875-1951), profesor universitar şi om politic, fost ministru plenipotenţiar al României la Berlin, membru corespondent al Academiei Române, aruncat în 1950 în închisoarea de la Sighet, unde va muri după un an.

La biserică, slujbă religioasă. Va fi oficiată de Sfinţia Sa Petru Moraru, semen de-al nostru care înainte de a fi îmbrăcat haina preoţească a fost – ţineţi-vă bine! – aviator.

E unic în România. Vrednic întru Hristos, s-a ocupat de imaginea bisericii din Bălăbăneşti cu o tragere de inimă adevărată, sporindu-i forţa de a-i face pe oameni mai buni.

Va mai fi lansată „Monografia comunei Bălăbăneşti” (410 pagini, se află într-un stadiu avansat de pregătire pentru dat la tipar). Este semnată de Neculai Pământ, Delia Guţă, inginer cadastral, fiica profesorului Pământ, şi de inginerul Florin Munteanu, din Canada.

Primarul Dorin Codreanu va înmâna diplome de fidelitate celor care, în 2010, în calitate de soţ şi soţie, împlinesc 50 de ani de convieţuire în doi. Va fi ca la o trecere în revistă a mai multor nunţi de aur! În total, 12, din care patru de la Bălăbăneşti.

Se vor mai acorda, oficial, de către Consiliul Local, 12 titluri de „Cetăţean de onoare al comunei Bălăbăneşti”.

Am reţinut, din listă, numele Silviei Adamec (născută Şuşnea), stabilită în Belgia, cu iscălitura pusă pe copertele a patru cărţi, al poetului Ion Zimbru, membru al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator de marcă al ziarului „Viaţa liberă, al lui Ion Bodea, fost comisar-şef la Inspectoratului de Poliţie al judeţului Iaşi…

Tot pe 16 octombrie e programată atribuirea de denumiri la două importante segmente de drum naţional, după cum urmează: pentru cel care traversează satul Bălăbăneşti, Ştefan Procopiu (1890-1972, savant; mama sa, fiică a lui „moş Taşcă”), iar pentru cel de la intrarea până la ieşirea din Bursucani, numele regretatului prozator şi publicist Lică Rugină.

Din păcate, spaţiul nu ne îngăduie să enumerăm toate manifestările trecute în program. Ca încheiere, invitaţia la masa festivă, apoi la bal. „Vrem ca invitaţii noştri să se simtă, ne-a asigurat profesorul Pământ, ca la un bal din anii interbelici”.

„Se va cânta numai la instrumente tradiţionale. Mă gândesc să-l aduc la Bălăbăneşti inclusiv pe lăutarul din Drăguşeni care cântă, la mijlocul horei, din ţambalul său atârnat de gât…”.

Sursa: http://www.viata-libera.ro/articol-Balabanesti_-_550_de_ani_2.html

Autor: Ion Trif Pleşa

2 Responses to “Monografie şi 12 nunţi de aur, Bălăbăneşti – 550 de ani”


  1. 1 costel October 14, 2010 at 11:51 am

    mai bine organizau la caminul cultural un spectacol la care sa fi aduc diferite formatii atat de muzica populara sau si usoara . de ce in campanie electorala sunt banii si acum nu sau acest lucru nu reprezinta un interes pentru primaria noastra draga de acum nu le amenita nimeni scaunul.

  2. 2 ariana April 9, 2011 at 1:49 pm

    Caut si eu pe dabija Mihai – Mimi din Balabanesti.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
September 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggers like this: