O zi de septembrie, de neuitat!

Deşi era încă zi de vacanţă, duminică 5 septembrie 2010, la şcoala gimnazială ”Dumitru I. Ghimuş” din Lungeşti, comuna Bălăbăneşti a fost mare agitaţie. Elevi, însoţiţi de părinţi, cadre didactice şi numeroşi oaspeţi – toţi si-au dat întâlnire pentru a comemora trecerea la cele veşnice a profesorului Dumitru A. Ghimuş.

Profesorul Dumitru A. Ghimuş şi-a petrecut ultimii ani din viaţă departe de ţinuturile natale, în Franţa. A plecat dintre noi mistuit de dorul de ţară şi de grija pentru locuitorii satului Lungeşti dar mai cu seama pentru elevii şcolii din localitate. Fiind direct descendent al patronului spiritual al şcolii din localitate, regretatul profesor, a acordat în ultimii zece ani sprijin material(mobilier) şi financiar instituţiei.

Un merit deosebit l-a avut d-l profesor în calitate de fondator al ,,fundaţiei socio-culturale Ghimuş” ale carei baze au fost puse imediat după revoluţia din 1989 şi care avea ca obiectiv dezvoltarea satului Lungeşti.

Pentru a comemora un an de la trecerea în nefiinţă a distinsului profesor o parte din descendenţii familiei domniei sale sub îndrumarea d-nei doctor în ştiinte medicale Iulia Ştefănescu, elevii şcolii din Lungeşti , foşti şi actuali profesori, locuitori ai satului s-au reunit în faţa bustului fostului primar de Lungeşti şi deputat de Tutova – Dumitru I. Ghimuş. O slujbă de pomenire oficiată în tradiţia ortodoxă de către preotul paroh Marian Nacu şi preotul Iulian Ghimuş, nepot al celui consemnat, s-a desfăşurat în curtea şcolii, lângă monumentul ce străjuieşte unitatea de învăţământ încă din anul 1937. .

Elevii şcolii au intonat cântece religioase şi câteva melodii pe versuri patriotice care, cu siguranţă, i-au umplut sufletul de bucurie celui plecat dintre noi, acolo unde se odihneşte pe vecie.

Ziua de 5 septembrie 2010 a însemnat pentru elevii şcolii “Dumitru I. Ghimuş” un prilej de a-şi lua rămas bun de la vacanţa mare.

Încă din vară s-au hotărât să organizeze în seara acestei zile un foc de tabară la marginea satului, în locul numit “La plop”. Ajutaţi de părinţi şi profesori s-au pus pe treabă. ….. Multe jocuri, concursuri organizate ad-hoc, voie bună şi distracţie pe măsură au adus clipe de bucurie copiilor şi însoţitorilor. Toţi participanţii au fost deosebit de încântaţi.

Manifestările, care au marcat ziua de 5 septembrie 2010, au fost susţinute de cadrele didactice ale şcolii din localitate, localnici şi elevi. şi părinţii elevilor. Menţionăm pe d-na director coordonator Alina Podaşcă, actualele cadre didactice ale şcolii – Cristina Podaşcă şi Vasile Angheluţă şi fostele cadre didactice, în prezent pensionari – Maria Angheluţă şi Corneliu Codreanu.

Am dori să aducem mulţumiri elevilor care s-au ocupat de organizarea focului de tabară în mod special celor din clasa a-VII-a care au acţionat sprijiniţi de părinţii lor.

Acestora şi tuturor colegilor lor le dorim un an şcolar cu rezultate cât mai bune pentru a putea trece cu succes într-o nouă etapă de învăţământ.

Toţi participanţii – oaspeţi, elevi şi cadre didactice prezenţi la manifestările din 5 septembrie 2010 şi-au dat următoarea întâlnire pe 26 octombrie la o nouă acţiune comună care va marca cea de-a IX-a ediţie a zilei şcolii “Dumitru I. Ghimuş”, din Lungeşti.

Articol realizat de: prof. Maria Angheluţă

5 septembrie 2010

4 Responses to “O zi de septembrie, de neuitat!”


 1. 1 nelutiu September 19, 2010 at 4:25 pm

  Intamplator am cunoscut o ruda al marelui profesor Ghimus, care a avut de patimit de pe urma comunistilor! Un om chibzuit, patron de unitate, care a reusit sa cumpere in mod legal, ”Castelul dintre Vii” de la Husi, al lui Ceausescu si camarila lui, dar in ultima perioada, nu mai am toate datele despre d-nul Ghimus si familia d-nealui. D-ra Cristina Podasca, parca absolvise( ori nu prea!) o scoala cu profil exclusiv militar, dar, am uitat ….astazi se mai pot face multe!

 2. 2 PODASCA CRISTINA September 21, 2010 at 6:16 pm

  Intr-adevar, am absolvit Colegiul Militar Liceal”Stefan cel Mare”, din Campulung Moldovenesc, nu stiu de ce ai avea dubii in aceasta privinta…insa e problema ta.Cat despre reprofilare profesionala se tot aude la tot pasul si ramane la latitudinea fiecaruia ce are de facut cu propria viata.In continuare am urmat cursurile facultatii de chimie din cadrul Universitatii “Al.I.Cuza”, Iasi si in prezent sunt profesoara in aceasta scoala,lucru care imi face deosebita placere si imi aduce numeroase satisfactii!

  • 3 nelutiu September 22, 2010 at 10:09 pm

   Nu trebuia sa te explici, deoarece erai (un)viitor ofiter, prea slab, …..chiar daca ai absolvit chimia! Cat mai e spaga pe la voi? Eu sunt in alte judete, media de absolvire=10, media de departjare=9,18, iar voi nu reformati nimic? Pacat!

 3. 4 costel October 27, 2010 at 11:31 am

  pai din pacate nu prea mai are pe cine sa invete pe la tara ca populatia din sate a scazut datorita portocalilor asa ca in curand o sa duca la scoala doar sa faca prezenta si sa preadea la doi trei elevi care numai de chimie nu arde cand acasa nu au ce pune pe masa.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
September 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggers like this: