Trei oameni şi o carte de căpătâi

În vremuri când cartea a devenit un fel de cenuşăreasă în care băieţii şi fetele azvârl cu bomboane şi îndiferenţă, trei oameni au scos în ochii noştri o „Lumină din credinţă” (mic documentar teologic şi literar despre Naşterea şi Învierea Domnului), prin grija editurii şi tipografiei „Graphotek Express” din Tecuci. Aşa cum sugerează titlul, cartea este o antologie de texte despre obiceiuri/tradiţii/ritualuri referitoare la două sărbători importante ale creştinătăţii: Crăciun şi Paşte ; dar şi o sumă consistentă de poezii dedicate acestor evenimente, scrise de autori clasici şi contemporani, impresionante şi cu încărcătură emoţională specifică ne/muritorilor care iubesc şi respectă cuvântul şi dumnezeirea.

Aşadar, preotul bisericii din Bălăbăneşti, Petru Moraru, profesorul Neculai Pământ, cercetător vechi şi actual al originii şi evoluţiei ţinuturilor bălăbăneştene, şi învăţătoarea Ionica Gâţă din Tecuci, au pus suflet de la suflet, minte de la minte şi mână de la mână… rezultatul căutării dumnealor concretizându-se în ceea ce se numeşte o carte de căpătâi. În ea puteţi găsi şi peste 100 de poezii referitoare la cele două sărbătoriri, dar şi două glosare în care sunt explicate diverse cuvinte specifice religiei şi nu numai.

Fără să promitem, când paginile noastre despre spirit şi credinţă ne vor permite, sperăm să revenim cu amănunte şi citate din această splendidă lucrare.

Este cazul să-i felicităm pe cei trei oameni şi să le spunem că respectul şi gratitudinea se află în viaţa noastră liberă, dar şi în convingerea că (se) vor găsi resurse financiare pentru a multiplica „Lumină din credinţă”, mai ales că se apropie încet şi sigur o sărbătoare la fel de importantă: 550 de ani de la atestarea documentară a satului Bălăbăneşti.

Autor: Ion Zimbru

Sursă: Viaţa Liberă Galaţi

4 Responses to “Trei oameni şi o carte de căpătâi”


 1. 1 TyCkuS June 25, 2010 at 5:54 pm

  Felicitari domnilor autori pentru efortul depus, in mod special domnului profesor Pamant cu mesajul „multa sanatate ca vointa am vazut ca aveti”

  • 2 nelutiu June 26, 2010 at 10:12 pm

   Daca incerci sa faci din cenusa istoriei ceva, e bine dar sa fii credibil, daca incerci sa faci din adevar cenusa, s-ar putea sa intri in gratia politcienilor de azi! Succes d-nule profesor Neculai Pamant, istoria adevarata a fost bine dosita de comunisti, martorii inca mai tac,( pana vor tacea definitiv!) dar nici Biserica, in Comunism n-a fost o exceptie!

   • 3 Florin July 11, 2010 at 4:07 am

    Timpul le va rezolva pe toate. Trebuie mers înainte având un postament de valori incontestabile la bază: d-l Ştefan Procopiu, d-l Geo Taşcă, d-l Gheorghe I. Taşcă, d-l Alexandru T. Balaban, d-l Ion Zimbru, etc. Să luăm cei bun, pentru a progresa.Să ne amintim ce-i frumos şi să ne respectăm valorile. Doar o simplă opinie personală.

 2. 4 viking February 11, 2011 at 6:38 pm

  din pacate nu sa facut nimic si caminul cultural este in paragina la alegerii le era rusine in ce fel arata si au promis ca va fi renovat .dar alegerile au trecut si a fost dat uitarii acest lucru .acum arta ca dupa cutremur si nimeni nu ia nici o masura primaria care ar fi datoare macar sa-l varuiasca .macar sa nu fi promis ca il va face ca nu ia cerut nimeni sa promita .


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggers like this: