Propunere proiect – “Aleea Veteranilor” şi “Parcul Veteranilor”

După propunerea proiectului “Bulevard Ştefan Procopiu”care, din câte am înţeles, a atras atenţia autorităţilor locale şi a comunităţii, Xpress Bălăbăneşti anunţă în premieră o nouă propunere de proiect intitulată “Aleea şi parcul Veteranilor”.

După cum ştim Bălăbăneştiul a plătit scump, pe câmpul de luptă, la fiecare campanie militară la care ţara noastră a participat de-a lungul timpului. Numele eroilor stau înscrise pe monumentele închinate lor din Bursucani şi Bălăbăneşti(sperăm cât de curând şi în Lungeşti). În fiecare primăvară, de Ziua Eroilor, le aducem un pios omagiu.

Există totuşi o categorie de eroi pe care i-am uitat. Sunt cei care au purtat arma în mână pentru independenţa României, pentru eliberarea Ardealului, a Basarabiei şi Bucovinei – sunt cei care s-au întors acasă, veteranii de război ai Bălăbăneştiului, ai Lungeştiului şi Bursucaniului. Pe zi ce trece tot mai puţini, veteranii nu au monument, nu au un loc al lor. Este necinstit din partea noastră să-i îngropăm în colbul timpului căci, şi ei, alături de cei căzuţi pe câmpul de luptă, sunt un exemplu de dăruire, sacrificiu, curaj şi devotament pentru comună şi patrie.

Doi dintre veteranii Bălăbăneştiului care aduc cinste localităţii sunt Manolache Ţau şi Dumitru Taşcă – eroi care au defilat după victoria de la 1877 în capitala României. Urmându-le exemplul, sunt zeci, dacă nu sute care au trecut prin foc şi sabie, au făcut concentrări, au suferit traume fizice şi psihice, întorcându-se în cele din urmă acasă bucuroşi că sunt încă în viaţă şi vor apuca ziua de mâine.

Echipa “Xpress Bălăbăneşti” consideră şi propune ca una din străduţele din comună să poarte denumirea de “Aleea Veteranilor”, iar acolo unde se poate şi există spaţiu să se  amenajeje  un părculeţ care să-i pomenească pentru a nu fi sortiţi uitării.

Notă: Cei care deţin informaţii, istorisiri, poze despre eroii comunei îi rugăm să ni le trimită pentru a le face publice. Vă mulţumim anticipat pentru înţelegere şi colaborare.

0 Responses to “Propunere proiect – “Aleea Veteranilor” şi “Parcul Veteranilor””  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggers like this: