O călătorie pe câmpia limbii române

Motto: „ Un om nu poate avea decât o singură patrie. Restul sunt ţări”(Octavian Paler)

Doamna învăţătoare Ionica Gâţă şi domnul profesor Nicolae Pământ din Bălăbăneşti au hotărât că este bine să alcătuiască o antologie de poezie patriotică. Şi s-o boteze „O ţară mândră ca niciuna”. Şi s-o treacă prin Editura „Graphotek Press” din Tecuci. Şi s-o citim şi să scriem despre ea. Fiindcă este o antologie deosebită, chiar şi mai bună decât ar face-o mi/ni/sterioşii de pe sus şi de pe jos ori „specialiştii” în poezie de la centru sau de aiurea.

Antologia cuprinde titluri din 78 de autori. În deschiderea acestui florilegiu parasimpaticul scriitor/profesor/tecucean/ziarist Vasile Ghica decretează: „Făcută fără ostentaţie şi numai în spiritul adevărului, educaţia patriotică îi poate ajuta pe elevi să descopere şi să înţeleagă piscurile şi abisurile identităţii noastre naţionale”. Iar pe coperta a patra, domnul George Lateş ne anunţă că „ … patriotismul este un sentiment atunci când trăirea poate fi transformată într-un text (fie el poezie sau proză) al cărui mesaj stârneşte rezonanţe înalte în alte suflete capabile de emoţii solemne”.

Aprobăm pozitiv, cum ar spune Caragiale. Şi observăm că antologatorii au avut grijă de Mihai Eminescu, Radu Gyr, Adrian Păunescu, Ion Barbu, Nichita Stănescu, dar şi de Ana Blandiana, Virgil Carianopol, Zaharia Stancu, Vasile Voiculescu etc.

Nu avem decât să-i felicităm pe autorii acestei antologii, să le mulţumim pentru efort şi realizare. Şi să vedem „O ţară mândră ca niciuna” în bibliografia şcolară. Şi, mai ales, să le acordăm respectul şi consideraţia cuvenită tuturor oamenilor de la catedră şi de pe frumoasa Câmpie a Limbii Române.

Autor: Ion Zimbru, 27 ianuarie 2010

Text preluat din cotidianul „Viaţa Liberă” Galaţi

Recunoştinţă în cunoştinţă de cauză

Patriotul Eminescu ne avertiza – „există o ierarhie a valorilor”. Şi Bălăbăneştiul nu a dezamăgit aşteptările geniul nostru. A ridicat, cu trudă, din codrii Tutovei o scara a talentului şi recunoştinţei pe care şi-a înşirat diamantele. Din vârful scării, ne întind mâna să-i urmăm: doamna învăţătoarea Ionica Gâţă, domnul profesor Nicolae Pământ, cunoscuţii scriitori Ion Zimbru şi Silvia Adamek, sculptorul Neculaiu Balaban, etc.

Bălăbăneştiul mai are şi aştri. Pe cerul înstelat al României i-am botezat, condamnându-i la veşnicie, cu numele: Rafail, Taşcă, Procopiu, Rugină, Balaban, etc.

Florin Munteanu

Notă: FLORILÉGIU, florilegii, s.n. Culegere antologică de fragmente literare; crestomație. – Din it. florilegio, fr. florilège.

1 Response to “O călătorie pe câmpia limbii române”


  1. 1 tudor bertea April 1, 2010 at 3:10 am

    Poate c-o fi de mica anvergura, in mod aparent, dar fara doar si poate, lucrarea “O Tara Mindra Ca Niciuna” este unica colectie de lucrari patriotice romine, de care eu am auzit pina acum, si nu sint un tinc, am 50 de ani, am citit o multime de texte; in plus, titlul este excelent, oricum l-ai citi, indiferent de continut, te unge pe suflet. Desigur, Balabanestiul are astri si-n continuare.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Acces brosura de prezentare monografie

Meteo Bălăbănești

Vă dorim o zi plăcută
March 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d bloggers like this: